Toskański Krem z Pomidorów i Pieczonej Papryki

Toskański Krem z Pomidorów i Pieczonej Papryki to aromatyczna zupa, która łączy w sobie intensywne smaki świeżych składników. Przygotowując tę potrawę, wykorzystasz dojrzałe pomidory i słodką, pieczoną paprykę, które tworzą harmonijną kompozycję. Idealna na każdą porę roku, zupa zachwyca swoją głębią smaku i kremową konsystencją.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj 600 g papryki, 160 g cebuli, 1 marchewkę, 600 g pomidorów i 4 ząbki czosnku
- Pokrój paprykę, cebulę, marchewkę i pomidory na kawałki
- Umieść warzywa na blasze, dodaj 50 g suszonych pomidorów, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy i 5 gałązek tymianku
- Piecz w piekarniku 200°C przez 30-40 minut, mieszając w połowie
- Ostrożnie przetransferuj warzywa do garnka, dodaj 1 łyżkę octu balsamicznego
- Blenduj na gładki krem, dodaj 100 ml wody (lub bulionu)
- Podgrzewaj na małym ogniu, dopraw do smaku solą i pieprzem
- Serwuj z serem ricotta, oliwą i bazylią
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Toskański Krem z Pomidorów i Pieczonej Papryki, zajrzyj do kategorii Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również