Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to klasyczne danie, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Wykorzystując najlepsze sezonowe pomidory, przygotowujemy pyszną, lekko kwaskowatą zupę, idealną na każdą porę roku. Dzięki prostym składnikom i technikom, każdy może stworzyć ożywczą i sycącą potrawę, która z pewnością oczaruje podniebienia.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój cebulę w kostkę i drobno posiekaj czosnek.
- Pokrój obrane pomidory na mniejsze kawałki.
- Wlej oliwę do garnka, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojone pomidory, dusz około 10 minut pod przykryciem.
- Dodaj sól i bulion warzywny, gotuj przez 30 minut.
- Zmiksuj zupę blenderem do gładkości, przetrzyj przez sitko dla idealnej konsystencji (opcjonalnie).
- Odlej trochę zupy, wymieszaj ze śmietaną i wlej z powrotem do garnka.
- Podawaj z ryżem lub kluskami.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, zajrzyj do kategorii Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również