Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami to idealne danie na szybki obiad lub kolację. Łączy smaki al dente makaronu, soczystej szynki i kolorowych warzyw, tworząc harmonijną całość. Przygotowanie jest proste, a efekt zachwycający. To doskonały sposób na wykorzystanie resztek, tworząc jednocześnie pożywne i sycące danie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź i przepłucz zimną wodą.
  2. Podsmaż pokrojone pieczarki na oleju, lekko posól.
  3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą wymieszaj: makaron, szynkę (pokrojoną w kostkę), podsmażone pieczarki, kukurydzę i większość startego sera.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj 200 ml śmietanki z 400 g passaty, solą, pieprzem, ziołami i łyżką mąki.
  5. Polej sosem makaron, posyp resztą sera.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min.
Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up