Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym

Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym to połączenie intensywnych smaków i wyjątkowej prostoty przygotowania. To danie idealne na szybki obiad lub kolację, które zadowoli każdego miłośnika aromatycznych potraw. Świeży szpinak wzbogaca potrawę o wartości odżywcze, a tuńczyk dodaje wyrazistości. Sos śmietanowy harmonizuje smaki, tworząc idealną całość.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój cebulę w kostkę.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
- Dodaj cebulę i podsmaż do złocistego koloru.
- Zgnieć i posiekaj 3 ząbki czosnku, dodaj do cebuli, smaż 30 sekund.
- Dodaj tuńczyka ze słoika, dokładnie wymieszaj.
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu (al dente skróć gotowanie o 2 minuty).
- Wlej na patelnię śmietankę, dopraw solą, płatkami chili i czarnym pieprzem.
- Stopniowo mieszaj, żeby kontrolować gęstość sosu.
- Posiekaj natkę pietruszki, dodaj do sosu.
- Dodaj ugotowany makaron do sosu, wymieszaj.
- Podawaj na talerzu, ciesz się smakiem!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również