Jak Przygotować Żurek z Butelki z Ziemniakami?

Żurek z butelki to szybka i smaczna alternatywa dla tradycyjnego dania. W tym przepisie połączymy smak gotowego zakwasu z świeżymi ziemniakami, tworząc rozgrzewającą zupę, idealną na chłodne dni. Przygotowanie jest proste, a rezultaty zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Oto krok po kroku, jak go zrobić.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj 400 g białej kiełbasy (najlepiej surowej) z liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem i solą w 1 l wody przez 10 minut.
- Posiekaj 1 cebulę, 100 g boczku i pokrój kiełbasę w kostkę.
- Na patelni wytop boczek, dodaj kiełbasę i kilka namoczonych grzybów, smaż do zarumienienia.
- Dodaj cebulę i smaż, aż zeszkli się, następnie dodaj 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki majeranku.
- Wyjmij kiełbasę z garnka, a na tym samym wywarze gotuj boczek z cebulą przez następne 10 minut.
- Obierz kiełbasę, pokrój na kawałki.
- Przygotuj ½ szklanki śmietany i wymieszaj ją z łyżką mąki.
- Do wywaru dodaj 0,5 l zakwasu i wymieszaną śmietanę, zagotuj.
- Dopraw do smaku, podawaj z pokrojoną kiełbasą i jajkiem na twardo oraz ugotowanymi ziemniakami
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Jak Przygotować Żurek z Butelki z Ziemniakami?, zajrzyj do kategorii Zupy.
Dodaj komentarz
Zalecamy również