Rolada Ziemniaczana z Surowych Ziemniaków

Rolada Ziemniaczana z Surowych Ziemniaków to wyjątkowe danie, które łączy w sobie prostotę składników i niezwykły smak. Wykorzystując świeże, surowe ziemniaki, tworzymy delikatne ciasto, które następnie nadziewamy ulubionymi farszami. Ta potrawa doskonale sprawdzi się jako sycący obiad lub efektowna przekąska na imprezy.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obierz i pokrój pół kg cebuli w piórka, szatkując blenderem.
  2. Podsmaż cebulę na 2 łyżkach masła, aż się zeszkli.
  3. Obrane ziemniaki pokrój w plastry (grubsze lub cieńsze).
  4. Natłuść naczynie żaroodporne, układaj warstwami: ziemniaki, cebula, ziemniaki, cebula, znowu ziemniaki.
  5. Wymieszaj 250 ml piwa z 250 ml śmietany, dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i starty ser.
  6. Wylej masę piwną na ziemniaki.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 1,5–2 godziny (lub 30 minut dla podgotowanych ziemniaków).
  8. Po upieczeniu pozostaw na kilka minut i podawaj.
Rolada Ziemniaczana z Surowych Ziemniaków

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Rolada Ziemniaczana z Surowych Ziemniaków, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up