Przetwory z dyni i papryki

Dzisiaj zapraszam do odkrywania tajników przetworów z dyni i papryki. Te dwa składniki, pełne smaku i koloru, to doskonała baza do stworzenia pysznych, zdrowych słoików, które będą cieszyć podniebienia przez całą zimę. Przygotowanie ich w domowej kuchni nie tylko pozwoli zachować sezonowe smaki, ale także wzbogaci nasze potrawy o wyjątkowe aromaty.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz dynię (0,5 kg) i usuń nasiona.
- Zetrzyj dynię i 2 marchewki na tarce jarzynowej.
- Pokroj paprykę (czerwoną) w kostkę.
- Posiekaj pół pęczka ziół.
- W garnku zagotuj zalewę: 0,5 szkl
- Zalej warzywa gorącą zalewą i wymieszaj.
- Odstaw na 1 godzinę do przegryzienia.
- Napełnij czyste słoiczki, ubijając delikatnie.
- Pasteryzuj: 20 min dla słoików 0,7l, 10 min dla 250ml.
- Ciesz się smakiem przetworów z dyni i papryki!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przetwory z dyni i papryki, zajrzyj do kategorii Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również