Schab na Święta Bożego Narodzenia

Schab na Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowe danie, które wprowadza rodzinę w świąteczny nastrój. Przygotowany z soczystego mięsa, często marynowany w aromatycznych przyprawach, jest idealnym wyborem na świąteczny stół. Dzięki odpowiedniej technice pieczenia, uzyskujemy nie tylko smakowite, ale i efektowne danie, które zachwyci gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Osusz polędwicę papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrój cienkie plasterki, wykonując nacięcia na całej powierzchni.
  3. Przykryj folią spożywczą, uderz lekko młotkiem.
  4. Wymieszaj przyprawy: sól, paprykę, czosnek, kolendrę; posyp mięso i wcieraj.
  5. Złóż mięso na pół, dodaj troszkę soli; marynuj w lodówce.
  6. Przygotuj nadzienie: podsmaż cebulę z cukrem i sosem sojowym, aż się skarmelizuje.
  7. Smaż pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.
  8. Dodaj starty ser mozzarella i posiekaną pietruszkę do cebuli i grzybów.
  9. Rozłóż mięso, nałóż nadzienie i zwiń w ciasny rulon.
  10. Owiń w folię i pergamin, umieść w naczyniu do pieczenia.
  11. Piecz w 200°C przez 60 minut.
  12. Przygotuj glazurę: wymieszaj oliwę, sos sojowy, musztardę i sos chili.
  13. Posmaruj rolę glazurą i piecz 10-15 minut na złoty kolor.
  14. Odstaw na 10 minut przed krojeniem
Schab na Święta Bożego Narodzenia

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Schab na Święta Bożego Narodzenia, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up