Schab na Święta Bożego Narodzenia

Schab na Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowe danie, które wprowadza rodzinę w świąteczny nastrój. Przygotowany z soczystego mięsa, często marynowany w aromatycznych przyprawach, jest idealnym wyborem na świąteczny stół. Dzięki odpowiedniej technice pieczenia, uzyskujemy nie tylko smakowite, ale i efektowne danie, które zachwyci gości.
Składniki
Przygotowanie
- Osusz polędwicę papierowym ręcznikiem.
- Pokrój cienkie plasterki, wykonując nacięcia na całej powierzchni.
- Przykryj folią spożywczą, uderz lekko młotkiem.
- Wymieszaj przyprawy: sól, paprykę, czosnek, kolendrę; posyp mięso i wcieraj.
- Złóż mięso na pół, dodaj troszkę soli; marynuj w lodówce.
- Przygotuj nadzienie: podsmaż cebulę z cukrem i sosem sojowym, aż się skarmelizuje.
- Smaż pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj starty ser mozzarella i posiekaną pietruszkę do cebuli i grzybów.
- Rozłóż mięso, nałóż nadzienie i zwiń w ciasny rulon.
- Owiń w folię i pergamin, umieść w naczyniu do pieczenia.
- Piecz w 200°C przez 60 minut.
- Przygotuj glazurę: wymieszaj oliwę, sos sojowy, musztardę i sos chili.
- Posmaruj rolę glazurą i piecz 10-15 minut na złoty kolor.
- Odstaw na 10 minut przed krojeniem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Schab na Święta Bożego Narodzenia, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również