Przepis na chleb pszenno-żytny na zakwasie

Chleb pszenno-żytny na zakwasie to nie tylko doskonała propozycja na codzienny stół, ale także klasyka sztuki piekarskiej. Łącząc mąkę pszenną i żytnią, uzyskujemy bogaty smak oraz delikatną, wilgotną strukturę. Proces fermentacji na zakwasie wzbogaca chleb o wartości odżywcze i charakterystyczny aromat. Przygotujcie się na prawdziwą kulinarną przygodę!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wlać 305 g wody (26-27°C) do miski.
  2. Dodać 60 g zakwasu (żytniego lub pszennego).
  3. Wsypać 380 g mąki pszennej typ 750 i 40 g mąki żytniej typ 2000.
  4. Wymieszać składniki do jednolitej masy, nie wyrabiać.
  5. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut.
  6. Dodać 8 g soli, ugniatać ciasto.
  7. Przenieść na blat, wyrabiać, aż ciasto stanie się elastyczne (metoda slap and fold).
  8. Odkładać do miski, zostawić na 45 minut.
  9. Składać ciasto, przenieść na blat i formować.
  10. Przenieść do koszyka, przykryć i odstawić na 10 minut.
  11. Włożyć do lodówki na całą noc.
  12. Po 16 godzinach przelać na papier, naciąć wzdłuż.
  13. Piec w nagrzanym garnku żeliwnym przez 18 minut w 250°C (pokryty).
  14. Dopiekać dodatkowe 5-10 minut, sprawdzając temperaturę (97-98°C w środku).
  15. Chleb jest gotowy do krojenia i podawania.
Przepis na chleb pszenno-żytny na zakwasie

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na chleb pszenno-żytny na zakwasie, zajrzyj do kategorii Śniadania.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up