Sprawdzony Przepis na Ocet Jabłkowy

Ocet jabłkowy to nie tylko doskonały dodatek do sałatek, ale również wszechstronny składnik, który warto mieć w każdej kuchni. W tym przepisie pokażę Ci, jak w prosty sposób przygotować ocet jabłkowy w domu. Dzięki naturalnym składnikom uzyskasz produkt o pełnym smaku i zdrowotnych właściwościach. Zaczynamy!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wybierz owoce (np
  2. Napełnij słoik owocami do 3/4 pojemności.
  3. Przygotuj roztwór: na 1 litr wody dodaj 4 czubate łyżki cukru (wszystko dokładnie wymieszaj).
  4. Zalej owoce wodą z cukrem, zostawiając miejsce do mieszania.
  5. Dodaj 3-4 łyżki swojego octu lub matkę octową.
  6. Przykryj słoik ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką.
  7. Mieszaj raz dziennie przez pierwszy tydzień.
  8. Po tygodniu, gdy owoce opadną, możesz odcedzić ocet lub zostawić owoce w słoju.
  9. Pozwól matce octowej się wytworzyć, przestając mieszać.
  10. Po 2 miesiącach sprawdź smak; jeśli jest octowy, przelej do butelek.
  11. Gotowe!
Sprawdzony Przepis na Ocet Jabłkowy

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sprawdzony Przepis na Ocet Jabłkowy, zajrzyj do kategorii Napoje.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up