Sałatka z bobu i boczku

Sałatka z bobu i boczku to połączenie świeżych, sezonowych składników, które zachwyca zarówno smakiem, jak i teksturą. Bób, bogaty w białko i witaminy, łączy się z chrupiącym, smażonym boczkiem, tworząc harmonijną całość. Idealna na letnie przyjęcia, ta sałatka jest nie tylko odżywcza, ale także pełna intensywnych aromatów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować młody bób w osolonej wodzie z odrobiną sody oczyszczonej (4-5 minut).
  2. Przełożyć bób do zimnej wody, by zatrzymać gotowanie.
  3. Pokroić boczek wędzony na kawałki.
  4. Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, a następnie boczek i smażyć, aż się zarumieni.
  5. Dodać pokrojoną cebulę i ostrą papryczkę, smażyć krótko.
  6. Ugotować makaron w osolonej wodzie (2 minuty krócej niż zaleca producent).
  7. Podgrzewać bób z boczkiem, dodać łyżkę wody z makaronu.
  8. Przełożyć makaron na patelnię, dodać szpinak, szczypior i mięta.
  9. Pod koniec dodać starty ser.
  10. Wymieszać i serwować
Sałatka z bobu i boczku

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sałatka z bobu i boczku, zajrzyj do kategorii Sałatki.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up