Lasagna z mięsem i szpinakiem

Lasagna z mięsem i szpinakiem to klasyczne danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i składników. Warstwy delikatnego makaronu, aromatycznego mięsa mielonego oraz świeżego szpinaku tworzą harmonijną całość. Dodatek sosu pomidorowego i serów wzbogaca strukturę dania, sprawiając, że jest idealne na każdą okazję. Przygotujmy ją razem!
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść 2-3 łyżki masła w garnku.
- Dodaj 2-3 łyżki mąki pszennej, podsmaż.
- Wlej 0.5 litra mleka, mieszaj, gotuj na małym ogniu, dopraw gałką muszkatołową i białym pieprzem.
- Posiekaj 4 ząbki czosnku, podsmaż na oliwie.
- Dodaj 500g szpinaku, gotuj do zmięknięcia, dopraw solą i pieprzem.
- Zetrzyj sery (grana padano, pecorino).
- Warstwowo ułóż lazanię: beszamel, makaron, szpinak, sery, powtarzaj.
- Piecz 40-45 minut w 180°C (pod przykryciem), ostatnie 5 minut bez przykrycia.
- Odczekaj chwilę przed podaniem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Lasagna z mięsem i szpinakiem, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również