Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku

Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotowanie tego dania wymaga staranności, ale efekty są niezwykle satysfakcjonujące. Soczyste farsze otulone delikatnymi liśćmi kapusty, pieczone w aromatycznym sosie, z pewnością zachwycą każde podniebienie. Przygotujmy się na kulinarne doznania!
Składniki
Przygotowanie
- Wytnij głąb kapusty.
- Zagotuj osoloną wodę i wrzuć kapustę, gotuj pod przykryciem.
- Ugotuj 150 g ryżu w 1 litra bulionu przez 20 minut.
- Wymieszaj 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego, ketchup, sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek w proszku, suszoną cebulę i pietruszkę z wystudzonym ryżem.
- Gdy liście kapusty są miękkie, wyjmij je i usuń twardsze części.
- Zwiń gołąbki z farszem.
- Wyłóż dno naczynia żaroodpornego liśćmi kapusty.
- Obsmaż gołąbki z obu stron.
- Przełóż gołąbki do naczynia, wylej sos.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C, góra-dół) na 2 godziny.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również