Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku

Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Przygotowanie tego dania wymaga staranności, ale efekty są niezwykle satysfakcjonujące. Soczyste farsze otulone delikatnymi liśćmi kapusty, pieczone w aromatycznym sosie, z pewnością zachwycą każde podniebienie. Przygotujmy się na kulinarne doznania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Wytnij głąb kapusty.
  2. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć kapustę, gotuj pod przykryciem.
  3. Ugotuj 150 g ryżu w 1 litra bulionu przez 20 minut.
  4. Wymieszaj 1,5 słoiczka przecieru pomidorowego, ketchup, sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek w proszku, suszoną cebulę i pietruszkę z wystudzonym ryżem.
  5. Gdy liście kapusty są miękkie, wyjmij je i usuń twardsze części.
  6. Zwiń gołąbki z farszem.
  7. Wyłóż dno naczynia żaroodpornego liśćmi kapusty.
  8. Obsmaż gołąbki z obu stron.
  9. Przełóż gołąbki do naczynia, wylej sos.
  10. Wstaw do nagrzanego piekarnika (190°C, góra-dół) na 2 godziny.
Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up