Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji

Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji to wyjątkowy przysmak, łączący w sobie delikatność bez z chrupiącą teksturą oraz aromatyczną chałwą. To doskonały wybór na każdą okazję, zachwycający smakoszy nie tylko wyglądem, ale i bogatym smakiem. Przygotowanie wymaga precyzji, jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony trud.
Składniki
Przygotowanie
- Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła.
- Wszystko zagnieść, podzielić na pół.
- Pierwszy placek:
- Na połowie ciasta rozłożyć masę sezamową: 100 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki miodu, 1 szklanka sezamu.
- Piec w 180°C przez 20-25 minut.
- Drugi placek (bezy):
- 5 białek, 200 g kokosu, 1/2 szklanki cukru, dżem porzeczkowy.
- Nałożyć na ciasto, piec 20 minut w 180°C.
- Masa chałwowa:
- 750 ml mleka, 3 budynie śmietankowe, 5 dkg masła, 2 łyżki cukru, 300 g chałwy.
- Ugotować budyń, dodać chałwę, ostudzić i schłodzić w lodówce.
- Składanie:
- Chłodzenie:
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również