Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji

Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji to wyjątkowy przysmak, łączący w sobie delikatność bez z chrupiącą teksturą oraz aromatyczną chałwą. To doskonały wybór na każdą okazję, zachwycający smakoszy nie tylko wyglądem, ale i bogatym smakiem. Przygotowanie wymaga precyzji, jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony trud.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
  2. 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g zimnego masła.
  3. Wszystko zagnieść, podzielić na pół.
  4. Pierwszy placek:
  5. Na połowie ciasta rozłożyć masę sezamową: 100 g masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki miodu, 1 szklanka sezamu.
  6. Piec w 180°C przez 20-25 minut.
  7. Drugi placek (bezy):
  8. 5 białek, 200 g kokosu, 1/2 szklanki cukru, dżem porzeczkowy.
  9. Nałożyć na ciasto, piec 20 minut w 180°C.
  10. Masa chałwowa:
  11. 750 ml mleka, 3 budynie śmietankowe, 5 dkg masła, 2 łyżki cukru, 300 g chałwy.
  12. Ugotować budyń, dodać chałwę, ostudzić i schłodzić w lodówce.
  13. Składanie:
  14. Chłodzenie:
  15. Smacznego!
Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z Chałwą i Bezami Siostry Anastazji, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up