Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami

Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami to doskonałe połączenie delikatnego ciasta i soczystych owoców. Dzięki wykorzystaniu oleju, masa zyskuje wilgotność, a jabłka dodają słodyczy oraz świeżości. To przepis idealny na każdą okazję – łatwy do wykonania, a efektowny w smaku i wyglądzie. Zachwyci każde podniebienie!
Składniki
Przygotowanie
- Ubij 4 jajka, dodaj 3/4 szklanki cukru, miksuj 10 min.
- Dodaj esencję waniliową, wlewaj 1/2 szklanki oleju, miksuj.
- Przesiej 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia, dodaj do masy.
- Wlej 1/2 szklanki mleka, dodaj drugą szklankę mąki.
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Dodaj 1-2 łyżki kakao do reszty ciasta, wlej 2 łyżki mleka, wymieszaj.
- Wylej ciasto kakaowe na jasne, układaj wiśnie.
- Piecz 25-30 min w 175°C.
- Przygotuj krem: rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w 1/2 szklanki wrzącej wody.
- Ubij 200ml śmietany z 3 łyżkami cukru pudru, dodaj mascarpone i żelatynę.
- Na wystudzone ciasto wyłóż krem, schłódź w lodówce.
- Przygotuj polewę: podgrzej 100g czekolady z 100ml śmietany, wymieszaj.
- Wylej polewę na ciasto, schłódź kilka godzin lub na noc.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również