Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami

Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami to doskonałe połączenie delikatnego ciasta i soczystych owoców. Dzięki wykorzystaniu oleju, masa zyskuje wilgotność, a jabłka dodają słodyczy oraz świeżości. To przepis idealny na każdą okazję – łatwy do wykonania, a efektowny w smaku i wyglądzie. Zachwyci każde podniebienie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 4 jajka, dodaj 3/4 szklanki cukru, miksuj 10 min.
  2. Dodaj esencję waniliową, wlewaj 1/2 szklanki oleju, miksuj.
  3. Przesiej 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia, dodaj do masy.
  4. Wlej 1/2 szklanki mleka, dodaj drugą szklankę mąki.
  5. Nagrzej piekarnik do 180°C
  6. Dodaj 1-2 łyżki kakao do reszty ciasta, wlej 2 łyżki mleka, wymieszaj.
  7. Wylej ciasto kakaowe na jasne, układaj wiśnie.
  8. Piecz 25-30 min w 175°C.
  9. Przygotuj krem: rozpuść 2 łyżeczki żelatyny w 1/2 szklanki wrzącej wody.
  10. Ubij 200ml śmietany z 3 łyżkami cukru pudru, dodaj mascarpone i żelatynę.
  11. Na wystudzone ciasto wyłóż krem, schłódź w lodówce.
  12. Przygotuj polewę: podgrzej 100g czekolady z 100ml śmietany, wymieszaj.
  13. Wylej polewę na ciasto, schłódź kilka godzin lub na noc.
Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto Fale Dunaju z Olejem i Jabłkami, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up