Drożdżowe Ciasto z Mąki Kukurydzianej

Drożdżowe ciasto z mąki kukurydzianej to wyjątkowy przepis, który łączy tradycyjną technikę pieczenia z nietypowym składnikiem. Mąka kukurydziana nadaje ciastu subtelny, lekko słodkawy smak oraz piękną, złocistą barwę. Dzięki temu wypiek staje się doskonałym uzupełnieniem zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw.
Składniki
Przygotowanie
- Wbij 3 jajka do miski.
- Dodaj pół szklanki cukru/słodzika, miksuj do uzyskania piany.
- Nadal miksując, dodaj żółtka.
- Dodaj 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
- Stopniowo dodawaj 1,5 kubka mąki kukurydzianej, miksując do połączenia składników.
- Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż mrożone owoce.
- Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 40-45 minut.
- Opcjonalnie posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Drożdżowe Ciasto z Mąki Kukurydzianej, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również