Tort z mascarpone i czekoladą

Tort z mascarpone i czekoladą to doskonałe połączenie delikatnej, kremowej konsystencji z głębokim smakiem czekolady. W tym przepisie nauczysz się, jak stworzyć warstwy puszystego biszkoptu oraz aksamitnego kremu, które razem tworzą niezapomnianą kompozycję. Idealny na wyjątkowe okazje, zachwyci nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem.
Składniki
Przygotowanie
- Podgrzej 250 g śmietanki 38% (nie doprowadzaj do wrzenia).
- Zalej 150 g ciemnej czekolady gorącą śmietaną, odstaw na 2 minuty.
- Mieszaj energicznie od środka, aż do uzyskania gładkiej masy
- Wstaw ganache do lodówki na 8 godzin.
- Po wyjęciu z lodówki, zmiksuj ganache.
- W osobnej misce zmiksuj 250 g zimnego mascarpone z 80 g cukru pudru przez 20 sekund.
- Dodaj schłodzoną czekoladę (ganache) do mascarpone i miksuj przez około 1,5 minuty do uzyskania stabilnego kremu.
- Użyj kremu do tortów, rolad lub deserów
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tort z mascarpone i czekoladą, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również