Tarta z owocami i galaretką

Tarta z owocami i galaretką to doskonały deser, który łączy chrupiące ciasto, świeże owoce i delikatną galaretkę. Idealnie nadaje się na każdą okazję, a jej kolorystyka przyciąga wzrok. W tym przepisie pokażę, jak krok po kroku przygotować tę smaczną i efektowną tartę, która zachwyci gości.
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj 300 g mąki, 125 g zimnego masła, szczyptę soli, 1 żółtko, 150 g cukru i 2,5 łyżki śmietany na kruche ciasto.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut.
- Rozwałkuj lub wylep formę ciastem, podklejając brzegi.
- Piecz w nagrzanym piekarniku (190°C) przez 15 minut, następnie obciąż (groch) i piecz kolejne 15 minut.
- Przygotuj 2 galaretki (truskawkową i brzoskwiniową) według instrukcji i schłodź.
- Po upieczeniu i wystudzeniu tarty, ułóż truskawki na jednej połowie, brzoskwinie na drugiej.
- Wylej galaretkę truskawkową, a potem pomarańczową na owoce.
- Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby stężała.
- Podawaj schłodzoną
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tarta z owocami i galaretką, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również