Tarta z Budyniem i Borówkami

Tarta z Budyniem i Borówkami to doskonałe połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego budyniu i świeżych owoców. Idealna na letnie popołudnia, zachwyca nie tylko smakiem, ale także estetyką. Przygotowanie jej wymaga precyzji, ale efekt końcowy wynagradza wszelkie wysiłki. Oto przepis na to kulinarne arcydzieło.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto: W mące zrób wgłębienie, dodaj schłodzone masło, cukier, szybko zagnieć
  2. Schłodzenie: Zawijaj ciasto w folię i włóż do lodówki.
  3. Karmelizowane owoce: Pokrój pomarańcze, cytryny, limonkę w plastry, posyp cukrem, piecz w 150°C przez 30 minut.
  4. Budyń: W misce wymieszaj żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, dodaj trochę mleka
  5. Forma: Wyklej spód formy ciastem, nakłuj widelcem.
  6. Pieczenie: Piecz przez 25 minut aż spód będzie złocisty.
  7. Finalizacja: Po ostudzeniu wlej budyń na spód, wstaw do lodówki
  8. Podanie: Po schłodzeniu, dekoruj karmelizowanymi owocami
Tarta z Budyniem i Borówkami

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tarta z Budyniem i Borówkami, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up