Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym to elegancka potrawa, łącząca delikatność makaronu z aromatycznymi grzybami. W tym przepisie śmietana wzbogaca smak kurek, tworząc aksamitny sos, który doskonale otula każdą nitkę makaronu. Prawidłowe przyrządzenie składników zapewni wyjątkową harmonię smaków, idealną na każdą okazję.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój ostrą papryczkę i czosnek (2-3 ząbki w plasterki).
- Kurki (świeże lub mrożone) umyj i osusz.
- Orzechy pistacjowe pokrój na mniejsze kawałki.
- Posiekaj natkę pietruszki.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj 2 łyżki soli, wrzuć makaron tagliatelle (gotuj przez 3 minuty).
- Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i kurki, blanszuj.
- Dodaj kapary, ostrą papryczkę, część natki pietruszki i orzechy, posól i popierz.
- Odcedź makaron (zachowując trochę wody), wymieszaj z sosem.
- Dodaj pozostałą natkę pietruszki i orzechy, ser Grana Padano.
- Podawaj z listkiem bazylii
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również