Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie

Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie to klasyczny deser, który łączy w sobie delikatność serowego nadzienia z przyjemną chrupkością kruchego spodu. Idealny na każdą okazję, jego przygotowanie jest proste, a efekt z pewnością zachwyci gości. Zastosowanie budyniu nadaje sernikowi wyjątkowej gładkości i lekkiego smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Spód kruchego ciasta:
  2. Wymieszaj 100g mąki, 50g masła, 25g cukru pudru, 1 żółtko, szczyptę soli.
  3. Rozłóż na dnie blachy, nakłuć widelcem, schłodź 20 minut w lodówce.
  4. Piecz w 180°C przez 20 minut (do lekkiego przyrumienienia).
  5. Masa serowa:
  6. Ubij żółtka z 75g cukru na kogel-mogel.
  7. Dodaj 200g miękkiego masła, 10-12g cukru wanilinowego, 40g budyniu (lub 40g mąki ziemniaczanej).
  8. Stopniowo dodawaj 500g tłustego, gęstego sera, miksuj.
  9. Białka:
  10. Ubij 6 białek na sztywno z 75g cukru (nie za mocno, mają być lekko płynne).
  11. Wymieszaj z masą serową, wylej na schłodzony spód.
  12. Pieczenie:
  13. Piecz w 130°C na dolnej grzałce z gorącą wodą w piekarniku.
  14. Po 30 minutach włącz górną grzałkę, piecz jeszcze 1 godzinę.
  15. Wyłącz piekarnik, zostaw sernik do wystygnięcia.
  16. Podawanie:
  17. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem
Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up