Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie

Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie to klasyczny deser, który łączy w sobie delikatność serowego nadzienia z przyjemną chrupkością kruchego spodu. Idealny na każdą okazję, jego przygotowanie jest proste, a efekt z pewnością zachwyci gości. Zastosowanie budyniu nadaje sernikowi wyjątkowej gładkości i lekkiego smaku.
Składniki
Przygotowanie
- Spód kruchego ciasta:
- Wymieszaj 100g mąki, 50g masła, 25g cukru pudru, 1 żółtko, szczyptę soli.
- Rozłóż na dnie blachy, nakłuć widelcem, schłodź 20 minut w lodówce.
- Piecz w 180°C przez 20 minut (do lekkiego przyrumienienia).
- Masa serowa:
- Ubij żółtka z 75g cukru na kogel-mogel.
- Dodaj 200g miękkiego masła, 10-12g cukru wanilinowego, 40g budyniu (lub 40g mąki ziemniaczanej).
- Stopniowo dodawaj 500g tłustego, gęstego sera, miksuj.
- Białka:
- Ubij 6 białek na sztywno z 75g cukru (nie za mocno, mają być lekko płynne).
- Wymieszaj z masą serową, wylej na schłodzony spód.
- Pieczenie:
- Piecz w 130°C na dolnej grzałce z gorącą wodą w piekarniku.
- Po 30 minutach włącz górną grzałkę, piecz jeszcze 1 godzinę.
- Wyłącz piekarnik, zostaw sernik do wystygnięcia.
- Podawanie:
- Opcjonalnie posyp cukrem pudrem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sernik z Budyniem na Kruchym Spodzie, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również