Sernik z bezą i kruszonką

Sernik z bezą i kruszonką to wyjątkowe połączenie klasycznego smaku sernika z lekką, chrupiącą bezą i aromatyczną kruszonką. Przygotowanie tego deseru wymaga staranności, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Idealny na każdą okazję, łączy w sobie słodycz i delikatność, tworząc niezapomniane doznania smakowe.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wymieszaj 3 szklanki mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
  2. Dodaj 200 g zimnego masła, 5 żółtek, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany.
  3. Zagnieć ciasto i podziel na 2-3 części
  4. Wyłóż ciasto w blaszce 24x35 cm, schłódź w lodówce.
  5. Ubij 5 żółtek z 1 szklanką cukru, dodaj 1 kg zmiksowanego sera, 2-3 łyżki soku z cytryny, 150 g roztopionego masła, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 budyń.
  6. Ubij 5 białek na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą serową.
  7. Wylej masę na spód, posyp pokrojonymi brzoskwiniami.
  8. Ubij białka z 1 szklanką cukru pudru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, wyłóż na sernik.
  9. Zetrzyj resztę ciasta na wierzch.
  10. Piec w 180°C przez 25 min, następnie 165°C przez 25-35 min
  11. Po upieczeniu, uchyl piekarnik na 20-30 min, a potem wystudź
  12. Odstaw na 12 godz
Sernik z bezą i kruszonką

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sernik z bezą i kruszonką, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up