Schab Pieczony z Morelami i Żurawiną

Schab pieczony z morelami i żurawiną to idealne danie na uroczystą kolację lub rodzinne spotkanie. Połączenie soczystego mięsa wieprzowego z słodkimi morelami i lekko kwaskowatą żurawiną tworzy harmonijną kompozycję smaków. W tym przepisie pokażę, jak przyrządzić ten aromatyczny przysmak, który z pewnością zachwyci każdego.
Składniki
Przygotowanie
- Zetrzyj 2 ząbki czosnku, dodaj sól, pieprz, ostrej papryki (½ łyżeczki), słodkiej papryki (2 łyżeczki) i majeranku (2 łyżki)
- Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj
- Natrzyj kilogram umytego schabu marynatą, nacięcie w środku
- Nadziewaj suszonymi morelami i śliwkami, polej oliwą
- Przykryj folią, włóż do lodówki na min
- Wyjmij 30 min przed pieczeniem
- Przykryj papierem do pieczenia, owiń folią
- Piecz w 180°C przez 50 min pod przykryciem, potem 10-15 min bez
- Ostudź, pokrój i serwuj
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Schab Pieczony z Morelami i Żurawiną, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również