Schab Pieczony z Morelami i Żurawiną

Schab pieczony z morelami i żurawiną to idealne danie na uroczystą kolację lub rodzinne spotkanie. Połączenie soczystego mięsa wieprzowego z słodkimi morelami i lekko kwaskowatą żurawiną tworzy harmonijną kompozycję smaków. W tym przepisie pokażę, jak przyrządzić ten aromatyczny przysmak, który z pewnością zachwyci każdego.

Składniki

Przygotowanie

  1. Zetrzyj 2 ząbki czosnku, dodaj sól, pieprz, ostrej papryki (½ łyżeczki), słodkiej papryki (2 łyżeczki) i majeranku (2 łyżki)
  2. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj
  3. Natrzyj kilogram umytego schabu marynatą, nacięcie w środku
  4. Nadziewaj suszonymi morelami i śliwkami, polej oliwą
  5. Przykryj folią, włóż do lodówki na min
  6. Wyjmij 30 min przed pieczeniem
  7. Przykryj papierem do pieczenia, owiń folią
  8. Piecz w 180°C przez 50 min pod przykryciem, potem 10-15 min bez
  9. Ostudź, pokrój i serwuj
  10. Smacznego!
Schab Pieczony z Morelami i Żurawiną

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Schab Pieczony z Morelami i Żurawiną, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up