Placek z jabłkami i cynamonem

Placek z jabłkami i cynamonem to klasyczne ciasto, które łączy w sobie soczyste owoce i aromatyczny przypraw, tworząc idealną przekąskę na każdą porę roku. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Poznajcie przepis, który pozwoli Wam cieszyć się smakiem tradycji w nowoczesnej odsłonie.
Składniki
Przygotowanie
- Włącz piekarnik na 170°C (150°C z termoobiegiem).
- W misce wymieszaj 5 jajek i 1 szklankę cukru.
- Dodaj 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj.
- Dolej 1 szklankę oleju, mieszaj łyżką do uzyskania gładkiego ciasta.
- Wyłóż formę (20 cm x 30 cm) papierem do pieczenia, przelej ciasto.
- Ułóż na wierzchu 1 kg pokrojonych jabłek, posyp brązowym cukrem i cynamonem (opcjonalnie).
- Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złote.
- Po upieczeniu ostudź przez 15 minut, posyp cukrem pudrem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Placek z jabłkami i cynamonem, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również