Placek z jabłkami i cynamonem

Placek z jabłkami i cynamonem to klasyczne ciasto, które łączy w sobie soczyste owoce i aromatyczny przypraw, tworząc idealną przekąskę na każdą porę roku. Jego przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zadowoli zarówno domowników, jak i gości. Poznajcie przepis, który pozwoli Wam cieszyć się smakiem tradycji w nowoczesnej odsłonie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik na 170°C (150°C z termoobiegiem).
  2. W misce wymieszaj 5 jajek i 1 szklankę cukru.
  3. Dodaj 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszaj.
  4. Dolej 1 szklankę oleju, mieszaj łyżką do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Wyłóż formę (20 cm x 30 cm) papierem do pieczenia, przelej ciasto.
  6. Ułóż na wierzchu 1 kg pokrojonych jabłek, posyp brązowym cukrem i cynamonem (opcjonalnie).
  7. Piecz przez 35-40 minut, aż ciasto będzie złote.
  8. Po upieczeniu ostudź przez 15 minut, posyp cukrem pudrem
Placek z jabłkami i cynamonem

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Placek z jabłkami i cynamonem, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up