Sałatka z łososiem i rukolą

Sałatka z łososiem i rukolą to doskonałe połączenie świeżości i smaku, które zadowoli każdego smakosza. Rukola, o wyrazistym aromacie, wspaniale harmonizuje z delikatnością wędzonego łososia. Dodatek cytryny i oliwy z oliwek podkreśla smak składników, tworząc elegancką potrawę idealną na każdą okazję. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ułóż 200 g roszponki (lub młodego szpinaku) na półmisku.
  2. Pokrój 8-10 pomidorków koktajlowych w ćwiartki, dodaj do roszponki.
  3. Podziel na kawałki 200 g wędzonego łososia i dodaj do sałatki.
  4. Ugotuj 3 jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i umieść na sałatce.
  5. Pokrój pół czerwonej cebuli w półplasterki i dodaj do sałatki.
  6. Na suchej patelni podpraż łyżkę sezamu, odstaw do przestygnięcia.
  7. Wymieszaj sos: 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz.
  8. Polej sosem sałatkę, ewentualnie posól po wierzchu.
  9. Posyp sałatkę uprażonym sezamem.
  10. Podawaj i ciesz się smakiem!
Sałatka z łososiem i rukolą

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sałatka z łososiem i rukolą, zajrzyj do kategorii Sałatki.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up