Sałatka z łososiem i rukolą

Sałatka z łososiem i rukolą to doskonałe połączenie świeżości i smaku, które zadowoli każdego smakosza. Rukola, o wyrazistym aromacie, wspaniale harmonizuje z delikatnością wędzonego łososia. Dodatek cytryny i oliwy z oliwek podkreśla smak składników, tworząc elegancką potrawę idealną na każdą okazję. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut.
Składniki
Przygotowanie
- Ułóż 200 g roszponki (lub młodego szpinaku) na półmisku.
- Pokrój 8-10 pomidorków koktajlowych w ćwiartki, dodaj do roszponki.
- Podziel na kawałki 200 g wędzonego łososia i dodaj do sałatki.
- Ugotuj 3 jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i umieść na sałatce.
- Pokrój pół czerwonej cebuli w półplasterki i dodaj do sałatki.
- Na suchej patelni podpraż łyżkę sezamu, odstaw do przestygnięcia.
- Wymieszaj sos: 5 łyżek oliwy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu jabłkowego, sól i pieprz.
- Polej sosem sałatkę, ewentualnie posól po wierzchu.
- Posyp sałatkę uprażonym sezamem.
- Podawaj i ciesz się smakiem!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Sałatka z łososiem i rukolą, zajrzyj do kategorii Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również