Przepis na metrowca z 8 jaj

Metrowiec to klasyczne ciasto, które przyciąga swoim wyjątkowym smakiem i strukturą. W tym przepisie wykorzystamy osiem jaj, co nadaje wypiekowi lekkości i puszystości. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję – od przyjęć po domowe spotkania. Przygotuj się na prawdziwą kulinarną przygodę!
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj dwa ciasta: jasne i kakaowe.
- Ubij 4 jajka z cukrem do puszystości.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj 8 łyżek oleju i 8 łyżek wody, miksuj na gładkie ciasto.
- Wylej do natłuszczonej keksówki, piecz 35-40 minut w 180°C.
- Zrób ciasto kakaowe: ubij 4 jajka, wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao, olejem, miksuj na gładko.
- Piecz w drugiej keksówce w tym samym piekarniku.
- Przygotuj krem: w garnku wymieszaj mleko, cukier, budynie i gotuj do zgęstnienia, studź.
- Ubij 250g masła na puch, miksuj z wystudzonym budyniem.
- Pokrój oba ciasta na cienkie kromki, układaj naprzemiennie kolorami, smarując kremem.
- Przygotuj polewę z czekolady, polej ciasto, ozdób.
- Wstaw do lodówki na noc.
- Kroić pod skosem, serwuj
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na metrowca z 8 jaj, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również