Przepis na Kurczaka po Koreańsku

Kurczak po koreańsku to danie, które zachwyca intensywnym smakiem i aromatem. Kluczowym składnikiem jest delikatne mięso kurczaka marynowane w mieszance sosu sojowego, czosnku oraz słodkiego gochujang. Przygotowanie tego przysmaku wymaga precyzji, ale efekt końcowy to połączenie chrupkości i bogatego smaku, które oczaruje każde podniebienie.
Składniki
Przygotowanie
- Oddziel żółtko od białka (1 jajko), obierz i posiekaj 2 ząbki czosnku.
- W misce wymieszaj białko, czosnek, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę soli, pieprzu, 1 łyżeczkę sody, 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej.
- Pokrój 4 podudzia kurczaka bez kości i skóry, wrzuć do marynaty, dokładnie wymieszaj, zakryj i schładzaj w lodówce przez 1 godzinę.
- W osobnej misce połącz 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki miodu, 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 3 łyżki wody, 3 łyżki keczupu
- W dużej misce wymieszaj 3 łyżki skrobi ziemniaczanej z kawałkami kurczaka, dodając kolejne 4 łyżki skrobi.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i smaż kurczaka przez 8-10 minut, następnie odłóż na 15 minut do wystudzenia.
- Smaż ponownie kurczaka, aby uzyskać chrupkość.
- W miseczce wymieszaj 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, 4 łyżeczki wody, dodaj do rozgrzanego sosu, mieszaj do zgęstnienia.
- Dodaj usmażonego kurczaka do sosu, wymieszaj.
- Podawaj na ryżu, posyp prażonym sezamem i szczypiorkiem.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na Kurczaka po Koreańsku, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również