Przepis na biszkopt z 4 jajek na blachę

Przygotowanie biszkoptu z 4 jajek na blachę to doskonały sposób na stworzenie puszystego, delikatnego ciasta, które idealnie sprawdzi się jako baza do tortów czy deserów. Dzięki prostocie składników i krótkim czasom pieczenia, każdy, nawet początkujący kucharz, może cieszyć się smakiem domowego wypieku. Postępuj zgodnie z tym przepisem, a uzyskasz perfekcyjny efekt!
Składniki
Przygotowanie
- Wbij 6 jajek (temperatura pokojowa) do misy
- Ubij jajka mikserem, dodając stopniowo cukier z cukrem waniliowym (5 min) i miksuj dalej przez 10 min, aż masa stanie się jasna i puszysta
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Przesiej do masy jajecznej mąkę i delikatnie wymieszaj, dodając 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wylej ciasto do formy (papierem do pieczenia wyłóż tylko dno, boki nie smaruj)
- Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 min, sprawdzając suchym patyczkiem
- Po wystudzeniu oddziel nożem boki biszkoptu i delikatnie zdejmij papier
- Przekrój na dwa blaty
- Smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na biszkopt z 4 jajek na blachę, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również