Placki z kaszy gryczanej i twarogu

Placki z kaszy gryczanej i twarogu to wyjątkowe danie, które łączy w sobie zdrowe składniki oraz bogaty smak. Kasza gryczana, źródło białka i błonnika, doskonale sprawdza się jako baza, podczas gdy twaróg dodaje kremowej konsystencji. Te placki są idealnym rozwiązaniem na sycący obiad lub smaczną kolację, a także doskonale komponują się z różnymi dodatkami.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj 100 g kaszy gryczanej w osolonej wodzie (ok
  2. Pokrój pół małej cebuli w drobną kostkę (surową lub podsmażoną).
  3. Dodaj do kaszy: 200 g twarogu półtłustego, drobno posiekany czosnek (1-2 ząbki), szczyptę soli i pieprzu oraz 2 jajka.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  5. Formuj kotlety nawilżonymi dłońmi (6-8 sztuk).
  6. Panieruj w otrębach pszenicznych.
  7. Smaż na rozgrzanej oliwie z obu stron na złocisty kolor lub piecz w piekarniku 20-30 min w 200°C
  8. Podawaj na gorąco z jogurtem lub kwaśną śmietaną
Placki z kaszy gryczanej i twarogu

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Placki z kaszy gryczanej i twarogu, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up