Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

Przygotowanie pulpetów w sosie pieczarkowym to doskonały sposób na stworzenie smacznego i sycącego dania. W tym przepisie połączymy mielone mięso z aromatycznymi przyprawami, formując soczyste pulpeciki. Sos pieczarkowy wzbogaci ich smak, a także nada potrawie kremowej konsystencji. Zapraszam do wspólnego gotowania!
Składniki
Przygotowanie
- Wymieszaj 40 g mięsa mielonego, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek, 1 pokrojoną w kostkę cebulę, 1 ząbek czosnku.
- Formuj niewielkie kuleczki z mięsa, obtocz w mące.
- Smaż na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony.
- Pokrój 300 g pieczarek w plastry, 1 cebulę w kostkę.
- Na pozostałym tłuszczu z mięsa podsmaż cebulę i pieczarki na złoto.
- Dodaj usmażone mięso, 0,5 l wody, duś na wolnym ogniu 30 minut.
- W misce wymieszaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę śmietany, 100 ml wody
- Dopraw solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia
- Podawaj i smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Prosty przepis na pulpety w sosie pieczarkowym, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również