Placki po węgiersku Magdy Gessler

Placki po węgiersku to przepyszne danie, które łączy w sobie aromatyczne składniki i prostą technikę przygotowania. W moim przepisie na placki Magdy Gessler znajdziesz idealnie chrupiące placki ziemniaczane, podawane z gęstym sosem mięsnym oraz wyrazistą papryką. To klasyka kuchni węgierskiej, która zadowoli każde podniebienie.
Składniki
Przygotowanie
- Utrzyj 1 kg ziemniaków na tarce o grubych oczkach.
- Pokrój 2 cebule w drobną kostkę.
- Wyciskaj 2 ząbki czosnku.
- Wymieszaj ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie odciśnij wodę z ziemniaków.
- Dodaj 2 jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej oraz 1 łyżkę śmietany do masy.
- Wylej odciśniętą wodę, dodaj pozostałą skrobię i wymieszaj całość.
- Przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Na rozgrzany olej wyłóż masę i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj gorące
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Placki po węgiersku Magdy Gessler, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również