Placek maślany jak u Sowy

Placek maślany jak u Sowy to wyjątkowy wypiek, który zachwyca swoją delikatnością i bogatym smakiem. Przygotowany z wysokiej jakości masła, świeżych jajek i mąki, doskonale łączy się z dodatkami, takimi jak owoce czy kremy. Idealny na każdą okazję, wprowadza domowy klimat i sprawia, że chwile przy stole stają się niezapomniane.
Składniki
Przygotowanie
- Rozczyn: Wymieszaj 25 g świeżych drożdży, 1 łyżeczkę cukru, ⅓ szklanki ciepłego mleka, 2 łyżki mąki
- W misce miksera połącz 500 g mąki pszennej, 250 ml ciepłego mleka (po odjęciu z rozczynu), 100 g cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, wyrośnięty rozczyn, ¼ łyżeczki soli
- Dolej 100 g rozpuszczonego masła, wyrabiaj ciasto przez 10 min.
- Odstaw ciasto na 1-1.5 godz
- Podziel ciasto na 12 części, w każdej umieść ⅓ łyżeczki cukru i 2-3 mrożone maliny
- Ułóż na blaszce (20 x 30 cm), odstaw do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik do 100°C, włącz na 15 min
- Posmaruj mlekiem, posyp płatkami migdałów.
- Piecz w 180°C (35-40 min), aż będzie złote
- Po upieczeniu studź, posyp cukrem pudrem.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Placek maślany jak u Sowy, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również