Pierś z kurczaka z porami z piekarnika

Pierś z kurczaka z porami z piekarnika to wyjątkowe danie, łączące soczystość mięsa z delikatnym smakiem porów. W tym przepisie wykorzystamy aromatyczne przyprawy oraz śmietanę, co nada potrawie kremowego charakteru. To prosta, ale efektowna propozycja na obiad, idealna dla całej rodziny. Zapraszam do odkrywania smaku!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 filety z kurczaka w plastry.
  2. Dopraw przyprawami: 1 łyżeczka papryki, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz, suszony czosnek.
  3. Dodaj 2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
  4. Obierz i pokrój 1 por w talarki, 1 cebulę w kostkę.
  5. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć kurczaka, smaż na złoty kolor.
  6. Dodaj cebulę, podsmaż; następnie dodaj pora i smaż kilka minut.
  7. Wlej 50 ml wody i 250 ml śmietanki 30%, dopraw solą i pieprzem.
  8. Ułóż kurczaka, posyp natką pietruszki, duś 2-3 minuty
  9. Podawaj i ciesz się smakiem!
Pierś z kurczaka z porami z piekarnika

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Pierś z kurczaka z porami z piekarnika, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up