Ogórki w Zalewie Miodowo-Musztardowej

Ogórki w zalewie miodowo-musztardowej to doskonały sposób na przechowanie świeżych warzyw. Ta prosta receptura łączy słodycz miodu z pikantnością musztardy, tworząc wyjątkowy smak, który podkreśla chrupkość ogórków. Idealne jako dodatek do mięs, sałatek, czy jako samodzielna przekąska na każdą okazję.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj i pokrój 1 kg ogórków w plasterki (około 1 cm).
  2. W garnku zagotuj 700 ml wody z 150 ml octu, 2 łyżeczkami soli i liśćmi laurowymi.
  3. Przygotuj słoiki: na dno włóż 1 ząbek czosnku, 4-10 ziaren pieprzu, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczkę gorczycy
  4. Włóż pokrojone ogórki do słoików.
  5. Dodaj 4 czubate łyżki miodu do przestudzonej zalewy, wymieszaj.
  6. Zalej ogórki zalewą, zostawiając miejsce na zamknięcie.
  7. Pasteryzuj słoiki w garnku z gorącą wodą przez 8-10 minut.
  8. Po pasteryzacji odstaw słoiki w chłodne miejsce.
Ogórki w Zalewie Miodowo-Musztardowej

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ogórki w Zalewie Miodowo-Musztardowej, zajrzyj do kategorii Przetwory.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up