Marynata do Karkówki z Grilla

Marynata do karkówki z grilla to kluczowy element, który podkreśla smak mięsa i sprawia, że staje się ono soczyste oraz aromatyczne. Kombinacja ziół, przypraw i kwasu nadaje potrawie niepowtarzalny charakter. W tej recepturze odkryjesz perfekcyjne składniki, które ożywią Twoje grillowe przyjęcie i zachwycą gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wybierz mięso kup świeżą karkówkę, najlepiej w kawałkach (około 2,5 cm grubości).
  2. Przygotuj marynaty:
  3. Marynata 1 (mojo): sok z 2 limonek i 2 pomarańczy, skórka z tych owoców, garść kolendry, garść mięty, 5 ząbków czosnku, 1/3 szklanki oliwy, sól, pieprz, kmin rzymski – blenduj.
  4. Marynata 2 (karnasada): sok z 4 limonek i 2 pomarańczy, kolendra, 5 ząbków czosnku, sos sojowy, jalapeño, oliwa – blenduj.
  5. Marynata 3 (got Young): 75 g pasty gochujang, czosnek, masło, octu ryżowego, cukier – podgrzej olej z czosnkiem, wymieszaj z pastą.
  6. Marynata 4 (uniwersalna): musztarda w proszku, czosnek, oliwa, sól, pieprz, cebula w proszku – wymieszaj.
  7. Marynuj karkówkę Włóż mięso do strunowego worka, zalej marynatą i dokładnie wymieszaj
  8. Grillowanie:
  9. Rozgrzej grill do wysokiej temperatury.
  10. Obsmaż karkówkę z każdej strony przez kilka minut (5-6 min).
  11. Użyj termometru wewnętrzna temperatura powinna osiągnąć 75°C.
  12. Odpoczynek mięsa Po zdjęciu z grilla, przykryj folią na 5-10 minut.
  13. Serwuj i smakuj! – podawaj z ulubionymi dodatkami.
Marynata do Karkówki z Grilla

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Marynata do Karkówki z Grilla, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up