Makaron sojowy z kurczakiem smażony

Makaron sojowy z kurczakiem smażonym to pyszne danie, które łączy w sobie delikatność makaronu i soczystość mięsa. Dzięki szybkiemu smażeniu, aromatyczne składniki zachowują świeżość i intensywność smaku. Idealnie sprawdzi się jako sycący obiad lub kolacja, z dodatkiem warzyw, które wzbogacą jego walory odżywcze i smakowe.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron sojowy w gorącej wodzie (4-5 min).
  2. Pokrój warzywa (paprykę, cebulę, pieczarki, marchew) w paski.
  3. Posiekaj czosnek i imbir.
  4. Pokrój kurczaka w paski, oprósz solą i białym pieprzem.
  5. Rozgrzej wok, dodaj olej, smaż kurczaka do lekkiego zrumienienia.
  6. Dodaj pokrojone warzywa, smaż krótko, zachowaj chrupkość.
  7. Dodaj odsączony makaron, wymieszaj.
  8. Przygotuj sos: wymieszaj ciemny sos sojowy, sos ostrygowy, cukier i wodę.
  9. Wlej sos do makaronu, dokładnie wymieszaj.
  10. Na końcu dodaj kiełki fasoli mung (opcjonalnie) i posyp zieloną cebulką.
  11. Skrop sokiem z limonki przed podaniem
Makaron sojowy z kurczakiem smażony

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makaron sojowy z kurczakiem smażony, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up