Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami to pyszna propozycja na każdą okazję. Delikatne ciasto drożdżowe otula aromatyfne nadzienie z duszonej kapusty i pieczarek, które stanowi harmonijną kompozycję smaków. Idealne jako przekąska lub dodatek do zup, zachwycą zarówno rodzinę, jak i gości. Przygotujmy je razem!
Składniki
Przygotowanie
- Rozkrusz 25 g drożdży, dodaj 1,4 szklanki mleka, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru
- W misce wymieszaj 500 g mąki, 3/4 szklanki mleka, 1,4 szklanki oleju, 1 łyżeczkę soli, 1 jajko i wyrośnięty rozczyn
- W garnku gotuj 0,5 kg kapusty kiszonej z wodą, liściem laurowym, zielem angielskim i solą przez 20 minut.
- Na patelni podsmaż cebulę i dodaj 0,5 kg tartej pieczarki, smaż do odparowania wody
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt
- Pokrój na kawałki (około 5 cm), ułóż na blasze i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, posmaruj rozmąconym jajkiem i opcjonalnie posyp nasionami.
- Piecz przez 20 minut, aż się zarumienią.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Paszteciki drożdżowe z kapustą i pieczarkami, zajrzyj do kategorii Przekąski na imprezę.
Dodaj komentarz
Zalecamy również