Makaron muszle ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Makaron muszle ze szpinakiem w sosie śmietanowym to wykwintne danie, łączące delikatne muszle makaronowe z aksamitnym sosem na bazie śmietany. Szpinak, wzbogacający potrawę o wartości odżywcze, nadaje jej świeżości. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację, zaskakująca zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować makaron muszelki w osolonej wodzie przez 10 minut
- Pokroić pierś z kurczaka w małą kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i opcjonalnie sosem sojowym
- Smażyć kurczaka na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni
- Na patelnię wrzucić rozdrobniony szpinak, podsmażać na średnim ogniu
- Dodać 75g sera do szpinaku, wymieszać do rozpuszczenia, następnie wrzucić usmażonego kurczaka i wymieszać.
- Przygotować naczynie żaroodporne, wlać na dno przecier pomidorowy z czosnkiem.
- Faszerować muszelki mieszanką szpinaku i kurczaka, układać w naczyniu.
- Posypać pozostałym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut
- Podawać i smacznego!
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Makaron muszle ze szpinakiem w sosie śmietanowym, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również