Kurczak z Papryką i Szpinakiem

Kurczak z Papryką i Szpinakiem to wyjątkowe danie, łączące soczyste mięso drobiowe z aromatycznymi warzywami. Dzięki połączeniu kolorowej papryki i świeżego szpinaku, potrawa staje się nie tylko smakowita, ale i pełna wartości odżywczych. Idealna na szybki obiad, zaspokoi podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci.
Składniki
Przygotowanie
- Filety z kurczaka pokroić w paski (0,5 cm).
- Cebulę pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, smażyć 4-5 minut.
- Zdjąć mięso z patelni, na tej samej patelni podsmażyć cebulę do zeszklenia.
- Paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli, podsmażyć.
- Ogórki pokroić w paski, dodać do patelni, wymieszać, solić, smażyć 5 minut.
- Dodać sok pomidorowy, zagotować, dusić 10-15 minut, ewentualnie dodać wodę.
- Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, wrzucić kurczaka, dusić pod przykryciem 3-4 minuty.
- Podawać z ziemniakami lub ryżem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Kurczak z Papryką i Szpinakiem, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również