Kurczak z Papryką i Szpinakiem

Kurczak z Papryką i Szpinakiem to wyjątkowe danie, łączące soczyste mięso drobiowe z aromatycznymi warzywami. Dzięki połączeniu kolorowej papryki i świeżego szpinaku, potrawa staje się nie tylko smakowita, ale i pełna wartości odżywczych. Idealna na szybki obiad, zaspokoi podniebienia zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Składniki

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka pokroić w paski (0,5 cm).
  2. Cebulę pokroić w półplasterki.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, smażyć 4-5 minut.
  4. Zdjąć mięso z patelni, na tej samej patelni podsmażyć cebulę do zeszklenia.
  5. Paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli, podsmażyć.
  6. Ogórki pokroić w paski, dodać do patelni, wymieszać, solić, smażyć 5 minut.
  7. Dodać sok pomidorowy, zagotować, dusić 10-15 minut, ewentualnie dodać wodę.
  8. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, wrzucić kurczaka, dusić pod przykryciem 3-4 minuty.
  9. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Kurczak z Papryką i Szpinakiem

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Kurczak z Papryką i Szpinakiem, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up