Ciasto Ucierane z Wiśniami na Oleju

Ciasto Ucierane z Wiśniami na Oleju to doskonały wybór dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Jego przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Dzięki użyciu oleju, ciasto jest wilgotne i delikatne. Wiśnie dodają mu charakterystycznej owocowej nuty, idealnej na każde wydarzenie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik (170°C bez termoobiegu lub 150°C z termoobiegiem).
  2. Rozbij 5 jajek, dodaj 1 szklankę cukru, wymieszaj (bez miksera).
  3. Dodaj 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszaj.
  4. Wlej 1 szklankę oleju, mieszaj łyżką do uzyskania gładkiego ciasta.
  5. Przygotuj formę (20 cm x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Przelej ciasto do formy, na wierzch ułóż 1 kg wiśni (lub innych owoców).
  7. Piecz przez 35-40 minut.
  8. Po pieczeniu odstaw na 15 minut, posyp cukrem pudrem
Ciasto Ucierane z Wiśniami na Oleju

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto Ucierane z Wiśniami na Oleju, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up