Ciasto z orzeszkami ziemnymi bez pieczenia

Ciasto z orzeszkami ziemnymi bez pieczenia to doskonały deser dla miłośników słodkości, którzy cenią sobie prostotę i smak. Wykonane z łatwo dostępnych składników, pozwala na szybkie przygotowanie, a jego wyjątkowa konsystencja oraz chrupiące orzeszki sprawiają, że jest idealnym wyborem na każdą okazję. Zapraszam do kuchni!
Składniki
Przygotowanie
- W garnuszku połącz 125 ml wody z 2 łyżkami żelatyny, odstaw na 10 minut do napęcznienia.
- Podgrzej żelatynę na wolnym ogniu, doprowadź do płynnej konsystencji (nie gotuj).
- Blaszkę 25x35 wyłóż papierem i układaj kakaowe herbatniki na dnie.
- W misce zmiksuj 800 ml śmietanki 30%, 250 g mascarpone i 3 łyżki pudru na puszysty krem.
- Do przestudzonej żelatyny dodaj 1-2 łyżeczki kremu, wymieszaj, a następnie wlej do reszty kremu i zmiksuj krótko.
- Połowę masy wyłóż na herbatniki, następnie dodaj warstwę jasnych herbatników.
- Rozsmaruj połowę masy kajmakowej, ponownie ułóż jasne herbatniki.
- Dodaj pozostały krem śmietanowy, na wierzchu ułóż kakaowe herbatniki.
- Rozsmaruj pozostały krem kajmakowy i posyp orzeszkami ziemnymi.
- Polej roztopioną czekoladą
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z orzeszkami ziemnymi bez pieczenia, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również