Ciasto z bezą w środku

Ciasto z bezą w środku to wyjątkowy deser, który łączy w sobie soczystość i delikatność. Ten przepis wymaga precyzyjnego podejścia do składników, szczególnie do Bezy, która nadaje ciastu unikalnej tekstury. Zaskoczycie swoich gości nie tylko smakiem, ale i estetyką tego apetycznego wypieku. Zapraszam do przygotowania!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 4 białka z szczyptą soli.
  2. Dodaj 100 g cukru, miksuj do sztywności.
  3. Dodaj po jednym żółtku, miksuj do połączenia.
  4. Przesiej: 45 g kakao, 50 g mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
  5. Delikatnie wymieszaj szpatułką, przełóż do blaszki 35x25 cm, piecz 20 minut w 170°C.
  6. Przygotuj bezę: Ubij 4 białka z szczyptą soli, dodaj 200 g drobnego cukru, miksuj do szklistości.
  7. Dodaj 60 g posiekanych orzechów, 50 g, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaj.
  8. Piecz 30 minut w 140°C, następnie 30 minut w 100°C, studź przy uchylonym piekarniku.
  9. Przygotuj krem: Ubij 700 ml śmietanki z 500 g serka mascarpone.
  10. Dodaj 200 g masy krówkowej, 150 g orzechów, 150 g posiekanych daktyli, wymieszaj.
  11. Ułóż nasączony biszkopt, wyłóż krem, na wierzch delikatnie bezę.
  12. Schładzaj w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Ciasto z bezą w środku

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto z bezą w środku, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up