Przepis na ciasto Pawie Oko z galaretką

Przepis na ciasto Pawie Oko z galaretką to doskonała propozycja na słodkie przyjęcia. To efektowne ciasto łączy w sobie delikatny biszkopt, kremowy nadzienie i kolorową galaretkę, tworząc zachwycający wizualnie deser. Jego ciekawy wygląd oraz wyjątkowy smak sprawią, że każda butelka wina na stole będzie mu zazdrościć!

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 4 żółtka i 1 jajko z 80 g cukru przez 15 min.
  2. Wymieszaj 50 g mąki, 10 g kakao, 5 g proszku do pieczenia.
  3. Przesiej suche składniki do ubitych jajek, dodaj 50 g oleju.
  4. Ubij 4 białka na sztywno, dodaj 120 g cukru, 1 łyżkę octu.
  5. Wmieszaj 100 g mąki ziemniaczanej, 50 g oleju.
  6. Wylej ciasto do formy 24x35 cm, mieszaj widelcem.
  7. Piecz 30-35 min w 180°C (lub 165°C z termoobiegiem).
  8. Rozpuść 4 galaretki w 800 ml gorącej wody, ostudź.
  9. Ucieraj 5 żółtek z 0,5 szklanki cukru, dodaj 40 g mąki, 25 g mąki ziemniaczanej.
  10. Wmieszaj 600 ml mleka i zagotuj do gęstości.
  11. Ucieraj 200 g masła, dodaj wystudzony budyń.
  12. Nasącz biszkopt syropem, nałóż krem, owoce i galaretkę.
  13. Schłodź w lodówce na kilka godzin lub całą noc
Przepis na ciasto Pawie Oko z galaretką

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Przepis na ciasto Pawie Oko z galaretką, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up