Biszkopt z Wiśniami i Galaretką

Biszkopt z Wiśniami i Galaretką to klasyczne ciasto, które łączy delikatną puszystość biszkoptu z intensywnym smakiem owoców. Idealne na każdą okazję, zaskoczy Twoich gości harmonijnym połączeniem słodyczy i kwasowości. Niezwykle proste w przygotowaniu, stanowi doskonałą propozycję na letnie przyjęcia i rodzinne spotkania.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
- W osobnym naczyniu rozmieszaj dwa budynie w reszcie mleka, następnie wlej do gotującego się mleka i zagotuj.
- Po zagotowaniu, przykryj budyń folią i ostudź.
- Ubij jajka z cukrem przez 15 minut, dodaj olej i wymieszaj.
- Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia do masy, delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do blachy, wyrównaj i piecz 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po ostudzeniu, ubij białka, dodając cukier, następnie mąki, ocet i dodatkowe składniki (mak, kokos).
- Przełóż pianę do blachy, wyrównaj i piecz 30 minut.
- Ucieraj masło, dodając wystudzony budyń.
- Nasącz biszkopt ponczem (kawa z sokiem malinowym).
- Wyłóż krem na biszkopt, przykryj bezą.
- Rozpuść galaretki w gorącej wodzie, dodaj wiśnie i wylej na ciasto.
- Odstaw do stężenia
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Biszkopt z Wiśniami i Galaretką, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również