Ciasto Kopiec Kreta na Dużą Blachę

Ciasto Kopiec Kreta na Dużą Blachę to doskonały wybór na każdą okazję, które zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale również wyglądem. Ten elegancki deser łączy w sobie wilgotne ciasto, intensywny smak kakao oraz kremową, bananową warstwę. Przygotuj się na kulinarne wyzwanie, które zachwyci Twoich gości!

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuść 250g masła z 3 łyżkami kakao, 1 szklanką cukru, cukrem wanilinowym i 1/2 szklanki wody
  2. Ubij 4 białka ze szczyptą soli.
  3. W misce wymieszaj 2,5 szklanki przesianej mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
  4. Wystudzoną masę dodaj do mąki oraz 4 żółtka, miksuj
  5. Przelej ciasto do blaszki 25x20cm, wygładź
  6. Przygotuj galaretkę cytrynową, zalej 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  7. Po upieczeniu, ostudź ciasto, nacinając 1,5 cm od brzegów i wydrąż środek.
  8. Pokrój 90g czekolady i 5-6 bananów na pół, układaj banany w cieście, skrapiając sokiem z 1/2 cytryny.
  9. Ubij 500ml śmietany kremówki, dodaj cukier wanilinowy i wystudzoną galaretkę, miksuj chwilę
  10. Nałóż masę na ciasto, posyp okruszkami i wstaw do lodówki.
Ciasto Kopiec Kreta na Dużą Blachę

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto Kopiec Kreta na Dużą Blachę, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up