Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami w Thermomixie

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w Thermomixie to przepis, który łączy tradycyjne smaki z nowoczesną metodą przygotowania. Dzięki temu urządzeniu, proces wyrabiania ciasta staje się szybki i prosty. Świeże, soczyste śliwki doskonale komponują się z miękkim, puszystym ciastem, tworząc wyjątkowy smak, który zachwyci każdego podniebienie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść masło, podgrzej mleko (nie za gorące).
  2. W mikserze lub misce rozkrusz drożdże, dodaj 2 łyżeczki cukru, ciepłe mleko, wyrabiaj.
  3. Dodaj 3 łyżki mąki, wbij jajka, cukier, wymieszaj.
  4. Wlej rozpuszczone masło, połącz składniki, dodaj mąkę do ciasta.
  5. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadź.
  6. Przykryj ściereczką, odstaw na 10 minut.
  7. Umyj i przepołow śliwki, usuń pestki, wymieszaj ze 1 łyżką cynamonu i cukrem.
  8. Przygotuj kruszonkę: mąka, cukier, cukier waniliowy, masło – wymieszaj na sypką konsystencję.
  9. Na cieście ułóż śliwki i posyp kruszonką.
  10. Piecz w 180°C przez 45 minut (góra-dół, bez termoobiegu).
  11. Ostudź ciasto, podawaj i smakuj!
Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami w Thermomixie

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami w Thermomixie, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up