Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem i Kruszonką bez Wyrabiania

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to doskonała propozycja dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Ten przepis, wyjątkowy z uwagi na brak wyrabiania, jest szybki i prosty w przygotowaniu. Soczysty rabarbar w połączeniu z chrupiącą kruszonką tworzy idealną harmonię, zachwycając zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Składniki
Przygotowanie
- Obierz i pokrój rabarbar na kawałki.
- W misie wbij 4 jajka, dodaj część cukru, sól, cukier waniliowy, ciepłe mleko, przesiej pół szklanki mąki i wymieszaj.
- Dodaj pokruszone drożdże, mieszaj do pokrycia i odstaw na 15 minut.
- Dodaj resztę mleka, cukru, oleju, dokładnie wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj pozostałą mąkę, wymieszaj do wchłonięcia.
- Wyłóż ciasto do formy, rozłóż rabarbar na wierzchu i odstaw.
- Przygotuj kruszonkę: zmieszaj cukier, mąkę i rozetrzyj z masłem.
- Posyp ciasto kruszonką.
- Piecz w zimnym piekarniku nagrzewanym do 180°C, przez 40-50 minut
- Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto Drożdżowe z Rabarbarem i Kruszonką bez Wyrabiania, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również