Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym

Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym to pyszny deser, który łączy w sobie wyjątkową lekkość biszkoptu z intensywnym smakiem czekolady. Ta trójwarstwowa kompozycja, składająca się z budyniowego kremu, delikatnej bitej śmietany i chrupiących herbatników, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci każdego gościa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ubij 8 jajek z 2/3 szklanki cukru przez 15 minut.
  2. Wymieszaj 140 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 60 g kakao, 4 g proszku do pieczenia.
  3. Delikatnie wymieszaj suche składniki z ubitymi jajkami, dodaj 50 g roztopionego masła.
  4. Przelej ciasto do formy 24x35 cm, piecz 35-45 min w 180°C (góra-dół) lub 165°C (termoobieg).
  5. Wystudź, przekrój na dwa blaty.
  6. Nasącz ponczem z 1 szklanki kawy, 2 łyżeczek cukru, 1-2 łyżek soku z cytryny.
  7. Ubij 1 litr śmietanki z 6 łyżkami cukru pudru, dodaj 400 g kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80 ml wody.
  8. Nakładaj krem na pierwszy blat, przykryj drugim, wstaw do lodówki.
  9. Przygotuj polewę: rozpuść 100 g masła, 60 g cukru pudru, 20 g kakao, 30 g wody.
  10. Wylej polewę na ciasto, udekoruj pozostałym kremem
Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym, zajrzyj do kategorii Desery.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up