Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym

Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym to pyszny deser, który łączy w sobie wyjątkową lekkość biszkoptu z intensywnym smakiem czekolady. Ta trójwarstwowa kompozycja, składająca się z budyniowego kremu, delikatnej bitej śmietany i chrupiących herbatników, zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci każdego gościa.
Składniki
Przygotowanie
- Ubij 8 jajek z 2/3 szklanki cukru przez 15 minut.
- Wymieszaj 140 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 60 g kakao, 4 g proszku do pieczenia.
- Delikatnie wymieszaj suche składniki z ubitymi jajkami, dodaj 50 g roztopionego masła.
- Przelej ciasto do formy 24x35 cm, piecz 35-45 min w 180°C (góra-dół) lub 165°C (termoobieg).
- Wystudź, przekrój na dwa blaty.
- Nasącz ponczem z 1 szklanki kawy, 2 łyżeczek cukru, 1-2 łyżek soku z cytryny.
- Ubij 1 litr śmietanki z 6 łyżkami cukru pudru, dodaj 400 g kwaśnej śmietany, 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 80 ml wody.
- Nakładaj krem na pierwszy blat, przykryj drugim, wstaw do lodówki.
- Przygotuj polewę: rozpuść 100 g masła, 60 g cukru pudru, 20 g kakao, 30 g wody.
- Wylej polewę na ciasto, udekoruj pozostałym kremem
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Ciasto 3 Bit na Biszkopcie Kakaowym, zajrzyj do kategorii Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również