Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem

Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem to doskonałe danie, które łączy w sobie smaki oraz różnorodność składników. Dzięki delikatnej warstwie mięsa, aromatycznym przyprawom i puszystemu ryżowi, stworzymy wyjątkowe połączenie, idealne na obiad czy kolację. Przygotowanie tego przepisu jest proste, a efekt satysfakcjonujący.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej olej na patelni.
- Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni.
- Dodaj pokrojone pieczarki (250 g) i smaż, aż odparują wodę.
- Dodaj mięso mielone (400 g) i smaż, aż straci różowy kolor
- Dodaj puszkę krojonych pomidorów, smaż na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z patelni.
- Przełóż farsz do naczynia żaroodpornego (20x30 cm).
- Dodaj ugotowany ryż (200 g) i groszek konserwowy (1 szklanka), wymieszaj.
- Dodaj ser mozzarella (150 g), część do farszu, resztę na wierzch.
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Podawaj.
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również