Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem

Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem to doskonałe danie, które łączy w sobie smaki oraz różnorodność składników. Dzięki delikatnej warstwie mięsa, aromatycznym przyprawom i puszystemu ryżowi, stworzymy wyjątkowe połączenie, idealne na obiad czy kolację. Przygotowanie tego przepisu jest proste, a efekt satysfakcjonujący.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozgrzej olej na patelni.
  2. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni.
  3. Dodaj pokrojone pieczarki (250 g) i smaż, aż odparują wodę.
  4. Dodaj mięso mielone (400 g) i smaż, aż straci różowy kolor
  5. Dodaj puszkę krojonych pomidorów, smaż na wolnym ogniu przez 10 minut.
  6. Dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i zdejmij z patelni.
  7. Przełóż farsz do naczynia żaroodpornego (20x30 cm).
  8. Dodaj ugotowany ryż (200 g) i groszek konserwowy (1 szklanka), wymieszaj.
  9. Dodaj ser mozzarella (150 g), część do farszu, resztę na wierzch.
  10. Nagrzej piekarnik do 180°C
  11. Podawaj.
Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Zapiekanki z ryżem i mielonym mięsem, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up