Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym to doskonałe danie łączące włoską tradycję z domowym smakiem. Delikatne, pełne aromatycznego nadzienia tortellini, zanurzone w soczystym sosie pomidorowym, a następnie zapieczone z serem, tworzą wyjątkową kompozycję. To idealne połączenie dla miłośników intensywnych smaków i łatwych w przygotowaniu potraw.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj puszkę pomidorów (całe lub zmiksowane).
  2. Dodaj dwa ząbki drobno posiekanego czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki soli
  3. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut.
  4. Równolegle gotuj 250 g tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Przygotuj 80 g tartego żółtego sera na wierzch.
  6. Po 15 minutach do sosu dodaj 50 ml białego wina i łyżkę oliwy (opcjonalnie)
  7. W naczyniu do zapiekania wylej część sosu, dodaj ugotowane tortellini, resztę sosu, posyp serem i ewentualnie ziołami.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi.
  9. Podawaj gorące
Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym, zajrzyj do kategorii Danie główne.

Siostra Maria

Jestem Siostra Maria, zakonnica z pasją do gotowania, która dzieli się prostymi i smacznymi przepisami na swoim blogu "Przepisy Siostry Marii". Z mojego klasztoru tworzę dania, które cieszą serce i celebrują smaki codziennego życia.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up