Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym to doskonałe danie łączące włoską tradycję z domowym smakiem. Delikatne, pełne aromatycznego nadzienia tortellini, zanurzone w soczystym sosie pomidorowym, a następnie zapieczone z serem, tworzą wyjątkową kompozycję. To idealne połączenie dla miłośników intensywnych smaków i łatwych w przygotowaniu potraw.
Składniki
Przygotowanie
- W garnku zagotuj puszkę pomidorów (całe lub zmiksowane).
- Dodaj dwa ząbki drobno posiekanego czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i pół łyżeczki soli
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut.
- Równolegle gotuj 250 g tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Przygotuj 80 g tartego żółtego sera na wierzch.
- Po 15 minutach do sosu dodaj 50 ml białego wina i łyżkę oliwy (opcjonalnie)
- W naczyniu do zapiekania wylej część sosu, dodaj ugotowane tortellini, resztę sosu, posyp serem i ewentualnie ziołami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj przez 5-10 minut, aż ser się roztopi.
- Podawaj gorące
Jeśli szukasz innych przepisów przypominających Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym, zajrzyj do kategorii Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również